Praktische Afspraken

Voorbereiding

Je komt voorbereid naar je afspraak. Dat betekent dat je een ‘boodschappenlijstje’ meebrengt. Ik verwacht dus concrete vragen en werkpunten. Ik zal je vragen hoe de vorige sessie bezonken is, hoe je geoefend hebt, hoe dit ging, of er nog vragen zijn,… Bereid je voor op dit gesprek.

Je kent je song / monoloog / … uit het hoofd. Gesproken presentaties hoeven niet uit het hoofd, als dat ook niet het beoogde eindresultaat is.

Je brengt deze zaken mee:

Zangers en Sprekers

  • De tekst , 2 exemplaren als je de tekst nog niet uit je hoofd kent. Wat wel het geval zou moeten zijn  😉

Zangers

  • De partituur, indien nodig. Hier vind je sites waar je partituren kunt aankopen.
  • De instrumentale begeleiding / backing track / karaoke en indien nodig  het origineel van de song. Als je jezelf begeleidt op gitaar of piano, maak je ook een backing track, aangezien we niet alleen mét, maar ook zonder je instrument zullen werken. Zie volgende alinea voor meer uitleg.

Je kan me alles via Dropbox bezorgen. Dat spaart bomen en vervuilende inkt uit. Het kan ook via USB-stick of op CD, maar op voorhand in Dropbox steken is sneller. Ik speel muziek enkel op mijn eigen laptop, aangezien telkens moeten wisselen van apparaat bij afspelen en herbeluisteren van opnames gedoe veroorzaakt. Bij online coaching speel je de instrumentale begeleiding uiteraard wel zelf af.

Instrumentale begeleiding (voor zangers)

Je betaalt me om 100% van mijn aandacht en energie op jou te focussen, niet om 50% van m’n aandacht op de piano te richten. Daarom vraag ik je om voor een backing track te zorgen. Dat kan een aangekochte karaoke zijn, een Spotify, Deezer of Apple Music link, of een zelfgemaakte opname van de begeleiding. Dat hoeft zeker geen fantastische kwaliteit te zijn, vaak zijn de basisakkoorden op piano / gitaar al genoeg, opgenomen met bijvoorbeeld je smartphone. Als je in een band zingt, is het erg handig als je de begeleiding laat inspelen door je band. Op die manier werken we zeker met hetzelfde tempo, dezelfde toonaard en feeling, e.d.

Hier vind je sites waar je legaal karaoke’s kunt aankopen / streamen. Als je geen karaoke vindt, en zelf geen begeleiding kunt inspelen, kun je de stem van het originele liedje afmixen met Audacity. Hiermee kun je trouwens ook de toonaard en het tempo van het liedje / de karaoke aanpassen. Lees er hier meer over.

Over legale muziek gesproken… Ik werk niet met illegale downloads. YouTube gebruiken we enkel om iets op te zoeken. Eens je een definitieve keuze hebt gemaakt, koop je het liedje / de karaoke legaal, maak je zelf een begeleiding, of streamen we de muziek. Als je écht écht écht nergens anders een karaoke vindt, kunnen we bij allerhoogste uitzondering wel eens met YouTube werken 🙂

Opname

Wij horen onszelf niet zoals andere mensen ons horen. Dat komt omdat we ons stem- geluid niet alleen van buitenaf horen, maar ook van binnenuit. Je hoofd geleidt heel wat geluid en dat wordt intern vervormd. En ook al werken we regelmatig met een spiegel, vaak registreer je niet alles. Daarom neem ik alles voor je op video op. Zo kun je alles rustig thuis beluisteren en bekijken. 2 sessies voor de prijs van 1 ;o) Zo hoef je ook geen tijd te verliezen met het maken van notities terwijl we aan het werken zijn. Die maak je dan tijdens het bekijken van de opname. Ik bewaar de opname niet, maar bezorg ze je via Dropbox (zie verder). Als dat niet mogelijk is, zet ik de opname op een USB-stick die je meebrengt.

Neem indien mogelijk zelf ook opname apparatuur mee (iPod, GSM, camera, dictafoon, laptop,…). Het kan altijd gebeuren dat er iets fout loopt met mijn computer, en dan hebben we zeker een reserve opname. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor opnames die mislukken en er kan dus ook geen financiële compensatie of commerciële geste verwacht worden.

Online sessies neem je zelf op, wat heel makkelijk kan via Zoom, het online platform van mijn voorkeur. Jij bent verantwoordelijk om die te starten.

Als je liever niet hebt dat je sessie wordt opgenomen, mag je me dat altijd laten weten.

Dropbox

Je krijgt een persoonlijk mapje op m’n Dropbox account. Dat mapje kun je gebruiken om mp3’s, karaokes, teksten e.d. aan mij te bezorgen. Op die manier omzeilen we niet werkende USB sticks en vergeten teksten.

Belangrijk: Mijn account heeft een limiet en videobestanden nemen veel ruimte in. Download de opname dus zo snel mogelijk en verwijder hem uit het mapje. Enkel downloaden is niet genoeg!

Professionele Geheimhouding

Ik hanteer een professionele geheimhouding. Wat tussen de vier muren van de studio gebeurt, blijft daar ook.