Praktische Afspraken

Voorbereiding

Je komt voorbereid naar je afspraak. Dat betekent dat je een ‘boodschappenlijstje’ meebrengt. Ik verwacht dus concrete vragen en werkpunten. Ik zal je vragen hoe de vorige sessie bezonken is, hoe je geoefend hebt, hoe dit ging, of er nog vragen zijn,… Bereid je voor op dit gesprek.

Je kent je song / monoloog / … uit het hoofd. Gesproken presentaties hoeven niet uit het hoofd, als dat ook niet het beoogde eindresultaat is.

Je brengt deze zaken mee:

Zangers en Sprekers

   • De tekst, 2 exemplaren als je de tekst nog niet uit je hoofd kent. Wat wel het geval zou moeten zijn  😉
    Voor gesproken presentaties: Als je deze niet hebt opgeschreven, hoeft dat natuurlijk niet speciaal voor mij te doen. Als je een slideshow of rekwisieten gebruikt, neem dan alles mee wat je nodig hebt.

Zangers

   • De instrumentale begeleiding / backing track / karaoke en indien nodig het origineel van de song. Als je jezelf begeleidt op gitaar of piano, maak je ook een backing track, aangezien we niet alleen mét, maar ook zonder je instrument zullen werken. Zie hieronder voor meer uitleg.
   • De partituur (enkel indien nodig). Hier vind je sites waar je partituren kunt aankopen.

Je kan me alles via Dropbox bezorgen in het mapje dat ik voor jou aanmaak, teksten en partituren moeten niet persé uitgeprint worden. Dat spaart bomen en vervuilende inkt uit. Ik speel de muziek liefst op mijn laptop af, maar als je die liever niet aan mij bezorgt – bijvoorbeeld omdat het je nieuwe single is die nog niet af is, mag je de muziek zeker op je eigen device afspelen. Als we online werken speel je de instrumentale begeleiding uiteraard wel altijd zelf af.

Instrumentale begeleiding (voor zangers)

Je betaalt me om 100% van mijn aandacht en energie op jou te focussen, niet om 50% van m’n aandacht op de piano te richten. Daarom vraag ik je om voor een backing track te zorgen. Dat kan een aangekochte karaoke zijn, een Spotify, Deezer of Apple Music link, of een zelfgemaakte opname van de begeleiding. Dat hoeft zeker geen fantastische kwaliteit te zijn, vaak zijn de basisakkoorden op piano / gitaar al genoeg, opgenomen met bijvoorbeeld je smartphone. Als je in een band zingt, is het erg handig als je de begeleiding laat inspelen door je band. Op die manier werken we zeker met hetzelfde tempo, dezelfde toonaard en feeling, e.d.

Hier vind je sites waar je legaal karaoke’s kunt aankopen / streamen. Als je geen karaoke vindt, en zelf geen begeleiding kunt inspelen, kun je de stem van het originele liedje afmixen met AI programma’s zoals RipX of VocalRemover. Dat kan ook met Audacity, maar geeft soms een minder goed resultaat. Je kan er wel makkelijk de toonaard en het tempo van een liedje mee aanpassen, wat ook vaak erg handig is.

Over legale muziek gesproken… Ik werk niet met illegale downloads. Eens je een definitieve keuze hebt gemaakt, koop je het liedje / de karaoke legaal, maak je zelf een begeleiding, of streamen we de muziek.

Opname

Wij horen onszelf niet zoals andere mensen ons horen. Dat komt omdat we ons stemgeluid niet alleen van buitenaf horen, maar ook van binnenuit. Je hoofd geleidt heel wat geluid en dat wordt intern vervormd. En ook al werken we regelmatig met een spiegel, vaak registreer je niet alles. Daarom vraag ik je om iets mee te nemen waarmee je de les kan opnemen, liefst op video. Een recorder, je smartphone, een tablet, je laptop,… Zo kun je alles rustig thuis beluisteren en bekijken. 2 sessies voor de prijs van 1 😉 Zo hoef je ook geen tijd te verliezen met het maken van notities terwijl we aan het werken zijn. Die maak je dan tijdens het bekijken van de opname

Pas op, meestal kun je niet opnemen en muziek afspelen tegelijk op hetzelfde apparaat. Als je zelf je muziek afspeelt op bijvoorbeeld je GSM, dan zal je nog een extra device moeten meenemen om de les op te nemen.

Online sessies kun je zelf opnemen via Zoom, het online platform van mijn voorkeur. Jij bent verantwoordelijk om de opname te starten.

Als je liever niet hebt dat je sessie wordt opgenomen, mag je me dat altijd laten weten.

Professionele Geheimhouding

Ik hanteer een professionele geheimhouding. Wat tussen de vier muren van de studio (of in de zoomsessie) gebeurt, blijft daar ook.

Advertentie